Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: z dobrého do lepšího - výhoda domácího prostředí ve zlíně tak 5s


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jj , posláno: 24.5.2010 16:26:15, z adresy: 147.32.127.213

kolektivní sporty (resp. hry obecně) jsou o dost komplexnější a kreativnější než vytrvalecké sporty, kde hraje o dost větší roli mechanika.

OB je sportem mezi, ale právě domácí příprava ho převažuje na to druhé.

jinak technický doping lze rozdělit do 2 kategorií, tou první je ta, která pomáhá běžcům překonat bariéru mezi realitou v terénu a mapou (jde tedy o různé fotky, aero snímky apod. závodního prostoru). Zde myslím, že je zřejmé, že toto využívat v pořádku není, jelikož nevidím rozdíl v tom jít se projít do terénu a koukat se na něj v přiblížení. Je to prašť jak uhoď.

Tomáš Dlabaja zde sice uváděl, že při volbách postupů nemusí znalost terénu hrát roli, ale my jsme si na příkladu kontroly číslo 12 ve Zlíně dokumentovali, že znalost prostoru sice nemusí hrát roli při volbě postupů, ale určitě hraje roli v eliminaci velkých chyb (tedy, že čím více běžec prostor zná či má nastudovaný, tím méně pravděpodobně se dopustí velké chyby).



druhým technickým dopingem je pak přímo analýza mapy (přeměřování postupů apod.), která má z metodologického hlediska za úkol zlepšit běžcům úsudek vzdáleností a rychlosti pohybu v prostoru. Zde bych řekl, že zda má jít o povolený technický doping či zakázaný, ještě není rozhodnuto.






> Hm. Práve to je asi dosť "zaujímavá" predstava. Alebo mi chceš povedať, že za pár rokov si budú fotbalisti (hokejisti, hádzanári a ktovie kto ešte) posielať náčrt svojho pohybu, predpokladanú rýchlosť útoku, miesto v bránke kam to kopne a podľa toho tiež jednoznačný výsledok zápasu?
> A to v OB by si mal koľko víťazov, keby sa v korešpondenčnom OB zohľadňovali poveternostné podmienky? Niekto by zvíťazil na suchom povrchu, niekto v blate, niekomu nevadí dážď, chlad a podobne. Neviem...
> Predstava "definovanie technického dopingu" možno zaujímavá, ale do akej miery reálna?
>
>>Stanovit přesnější pravidla, co již je technický doping (dle mě používání leteckých snímků, webkamer, přeměřování postupů) a co je dobré (dle mě prohlédnout si starou mapu), bude za pár let více než nutné, jinak se už závody ani nebudou muset konat, bude bohatě stačit, když běžci poštou zašlou, kudy by co běželi a na základě jejich časů v krosu (v případě klasiky) a hladké 5ky (v případě městského sprintu) se určí konečné pořadí v závodě. Korespondenční OB by se to mohlo jmenovat.
>>
>>
>>
>>
>>>>
>>>>osobně jsem pro oficiální zakázání domácí přípravy (kontrola je nemožná, ale duch fair-play snad žije), resp. bych stanovil, že jedinou povolenou domácí přípravou je možnost se podívat na starou mapu, ovšem bez povolení její digitalizace a zakáz jakékoli jiné práce (např. přeměřování délky postupů) než vlastní lidské představivosti při koukání na mapu.
>>>
>>>Čitaš občas po sebe čo tu napíšeš? Už ani neviem prečo som svojho času nachádzal v Tvojich príspevkoch aj zaujímavé myšlienky... Ale toto snáď už nie. Aby si zakazoval čo má orientačný bežec doma v rámci prípravy vykonávať, je teda husté.
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)