znalost terénu - nejvyšší čas na jinou než slovní definici


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jiří jansa , posláno: 17.5.2010 20:05:16, z adresy: 147.32.127.213

Výhoda domácího terénu je klasickým tématem, kde platí ono otřepané flintovské "opinions are like assholes, everybody´s got one", pokud se nějak nekvantifikuje, co to výhoda domácího prostředí je, není možné rozhodnout, zda daný závodník měl či neměl běžet, jelikož se pohybujeme v subjektivní rovině.

Z toho důvodu bych navrhoval alespoň nějak číselně vyjádřit, co to vůbec znalost terénu je, aby si každý závodník mohl spočítat, zda spadá do skupiny POVOLENO či do skupiny NEPOVOLENO.

Pro zjednodušení se budu zabývat jen městským závodem, jelikož zde dle mě je nejvíce problémů a vzhledem k tomu, že jde o vteřiny, výhoda domácího prostředí hraje nepopíratelnou roli.

Dám příklad, jak by taková kvantifikace mohla vypadat:
1) 1krát a více práce s mapou (závod OB, trénink, vlastní mapování) v dané oblasti (dejme tomu více jak 30% prostoru závodu) za předešlý rok či dva

2) 4 a více návštěv daného místa za poslední rok i bez mapy (obzvláště u města, běh po turistické značce prostorem bych nepočítal)

3) celoživotní pohyb (30+ návštěv) v prostoru (30%+ ze závodního prostoru), či by mohlo být za posledních 5 let,


Povolení o startu by tak bylo subjektivní na závodníkovi, který by si ale objektivně spočetl, kolikrát se kde pohyboval, běžel trénink apod. a rozhodl si, zda již daná kritéria překročil či nikoli.

Rozhodně lepší než současná situace, kdy si každý pod pojmem znalost prostoru představuje něco jiného.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)