Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oligarcho OB J.J.! - časté závodění na klasice - zdravotní rizika ?!


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jj , posláno: 18.9.2009 14:44:44, z adresy: 76.73.13.182

"U normálního smrtelníka tolik klasik samozřejmě nelze. A taky běhá v té nepřátelské a nečisté přírodě (aha - na peklo je zvyklej)"


Sosno, kdybych byl neslušný, tak tě nazvu orienťáckým popletou a už se s tebou dále nebavím. Ale já takový nejsem a tak ti to ještě jednou celé dovysvětlím, jelikož si se v tom ztratil a tak musíš utíkat k laciným pokusům o vtip.

Fakta:
Orientační běh nyní zažívá obrovský poklesu v počtu závodů na jednotlivce běžce H-D21 (schválně si vezmi svoji tabulku rankoholiků a udělej v excelu graf počtu závodů 1.,10.,25.,50.,100., atd. závodníka za sezónu), což má neblahé následky pro kluby – nevyplatí se investovat do nových map, nevyplatí se pořádat.

Z toho jsou 2 cesty:
a) sázka na hobby běžce
b) sázka na běžce, co chtějí závodit


A) sázka na hobby běžce se evidentně nedaří, mají málo závodů, utíkají ke kolům či motorkám a tak bych to nyní již prohlásil za mrtvou cestu. S dalším rozvojem kapitalismu - až si budeme vybírat, zda pojedeme na víkend na oblastňák či nakupovat do Londýna - bude ještě hůř a jejich účast na závodech se postupně bude blížit nule.

B) Naopak je zde ještě stále vcelku široká skupina běžců, co si již OB vybrali jako sport, který chtějí naplno (či v českých amaterských podmínkách na 50%) dělat. Dejme tomu, že jde o běžce objíždějící A-B žebříčky. A pro tyhle závodníky – s alespoň nějakými ambicemi na umístění – je pak nevhodné závodit často na klasické trati (důvody najdeš v každé literatuře o orientačním běhu, já třeba čerpám z nikdy nevydané knihy Timo Malmberga s pracovním názvem Löpning och Orientering), přesto, že jich je zde spousta vypisována.

To, co dělá Jirka Doucha je – s ohledem na výkonnost na Áčkách a na MČR – velká (ale častá) chyba, připravuje-li se zodpovědně na MČR na klasice, má běhat co nejvíce krátkých závodů (ostatně nejmladším mistrem světa na klasice byl Rostrup, co dlouhé běhy neběhal) – middly a sprinty a do toho trénovat. Middlů a sprintů je bohužel stále nedostatek a jejich většímu rozvoji brání u části D-H21 běžců velmi rozšířené inženýrské přepočítávání zážitku na délku.


Toť tak.


















>Bůh zatím nadělil lepší imunitu než průměr z populace - vždyť běhá klasiku za klasikou, navíc rankoholik. (To je dítě Satana a proto má tu výdrž).




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)