Re: Re: Re: Re: Oligarcho OB J.J.! - časté závodění na klasice - zdravotní rizika ?!


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jj , posláno: 17.9.2009 20:19:45, z adresy: 192.251.226.206

"Mezi 70 a 150 minutami je z hlediska zátěže velký rozdíl. A těch, pro trenující závodníky, náročných klasik je taky méně: 3xAčka+Mčr. Repre pak má i MSa nominačky, ale repre většinou nějaké A-čka vynechá."

mezi 70 a 150 je velký rozdíl, ale i těch 70 je příliš. V atletice to odpovídá půlmaratonu, který rovněž běžci absolvují 1-2 za sezónu.
Přičtou-li se k českým závodům - Áčkovým klasikám, MČR na DT a MČR na KL - ještě velké štafety, kde obvykle čeští legionáři běhají ty nejdelší úseky, jelikož ti domácí je již neuběhnou, pak jde dle mě o nebezpečné přetěžování organismu.

Ostatně tomu napovídá i mezi mladými OB běžci vcelku rozšířené problémy s imunitou a s přetrénováním, i díky tomu, že neustále trénují a příliš dlouze závodí v - pro člověka nepřirozeném prostředí - přírodě.

všechny tyto argumenty ukazují, že ideálem soutěží (hlavně mluvíme o doplňkových oblastech a vícedenních, na národní úrovni jsou 2-4 klasiky, což je docela dobré a snížit to již asi nepůjde, spíše by to chtělo vypisovat ještě více middlů a sprintů navíc) jsou ony sprinty a middly, klasiky pak velmi zkrácené do max. 50 minut pro vítěze z české špičky, jinak na ně nemá smysl jezdit či na nich závodit.



"Maratonu je podle mně zátěž větší než při stejně dlouhém OB."

tohle si nemyslím, u OB hraje větší roli síla, ale jinak jde rovněž o dlouhou zátěž v submaximálním tempu. Martensson vyhrál i mistrovství Švédska v maratonu, čili je vidět, že jsou OB běžci připraveni dobře se svým tréninkem.


pro Sosnu:
"Nikdy neběhejte víc jak 666 kilometrů ročně!"
pleteš si trénování se závoděním


pro Honzu Kramoliše:
jsme rád, že mi již alespoň neopravuješ pravopisné chyby. Své fórum jsem ukončil z důvodu, že na něj nešlo napasovat RSS čtečku a jeho sledování tak bylo příliš naročným.




>
>>pokud se podívám do jiných sportů, tak závody na 70-150 minut (půlmaraton až maraton) se doporučuje, aby je atlet běhal závodním tempem tak 1-2 za sezónu. V OB pak jde o 10-20 závodů, což je dle mě evidentní nesmysl.
>
>Mezi 70 a 150 minutami je z hlediska zátěže velký rozdíl. A těch, pro trenující závodníky, náročných klasik je taky méně: 3xAčka+Mčr. Repre pak má i MSa nominačky, ale repre většinou nějaké A-čka vynechá.
>
>Jináč při Maratonu je podle mně zátěž větší než při stejně dlouhém OB. Právě proto, že jich běhají maratonci pár za rok a směřují k nim veškerou přípravu.




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)