Pořadatel, smlouvy, výběrová řízení


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Honza Kramoliš , posláno: 18.7.2009 21:29:06, z adresy: 86.49.71.74

Pojem "pořadatel" je přesně vymezen (zaplať pánbůh alespoň to) v pravidlech: Ten, kdo soutěž vypisuje, je pořádajícím ORGÁNEM, ten, kdo závod pořádá, je pořádajícím SUBJEKTEM. Smlouvy o pronájmu a pod. samozřejmě uzavírá poř.subjekt, za jejich plnění odpovídá jen on a to, jak jsou tyto smlouvy uzavřeny, není primárně starostí pořádajícího orgánu (tj. organizační složky svazu). Potud se zřejmě shodujeme.

Pokud jsem psal něco o smlouvách, šlo mi výhradně o smlouvy o pořádání mezi poř.orgánem a poř.subjektem. V nich se stanoví mimo jiné dotace na mapu, dotace na vlastní uspořádánání, povinnost uprořádat závod podle pravidel a dalších prováděcích pokynů (které např. stanoví maximální startovné), povinné odvody a hlavně sankce (pokuty) za nedodržení podmínek (to jistě není úplný výčet). Tedy poř.subjekt akci "ekonomicky uzavírá" mimo jiné i s poř.orgánem. Aby bylo plnění smlouvy oboustranně vymahatelné, měly by mít obě strany právní subjektivitu. Za pořádající orgán to může podepsat svaz, ale pokud pořadatelský subjekt není právním subjektem, z tohoto hlediska to JE PROBLÉM. Zatím to funguje na čestné slovo, protože oddíl, který by dělal problémy, by příště pořádání nezískal, ale vážné spory (vrcholící výkřiky o totalitě) už jsme taky zažili.

Výběrová řízení na pořádání závodů svazových soutěží jsou vnitřní - v rámci svazu. Vyplývá to např. z kritérií: "schopnost oddílu k pořádání závodu" a z toho, že v přihláškovém formuláři je "zkratka", pod níž si nelze rozumně představit nic jiného než zkratku ze svazového adresáře. V každém případě by VŘ otevřené být nemělo - z důvodů, které jsem dříve uvedl. A už vůbec nemůže získat pořádání "pan podnikatel", protože většinu peněz svazu (včetně sponsorských) lze použít výhradně přímo na sportovní činnost, takže je těžko může svaz převádět obchodní společnosti, která má zájem mít zisk, se kterým může nakládat libovolně. Možná by to nějak ošetřit šlo, ale v zásadě mi připadá nemravné, aby např. členové svazu na svazovém závodě platili startovné nečlenu svazu.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)