Re: metodologie změny soutěží - se zaměřením na fiktivní běžce


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Cába , posláno: 10.11.2008 14:52:06, z adresy: 193.85.153.194

No vida, jak se situace krásně zjednodušila!
O námětech A) a B) se dá už věcně diskutovat.
K námětu A) si myslím, že hlavně u sprintu by měla být proti současnému stavu jednoznačně zajištěna možnost postupu aspoň přes oblastní přebor. Dokonce si myslím, že v tomto případě je jeden postupující málo, že 70 postupujících z rankingu sice zajišťuje, že všichni co budou startovat budou dobří závodníci, ale nezajišťuje, že všichni dobří zavodníci (ve sprintu) mohou startovat.
Naopak u klasiky i krátké si myslím, že čtyři postupující z oblastního přeboru by bylo zbytečně moc. Zejména pro "slabé oblasti" je to číslo nenaplnitelné, už v současné době se většina takto kvalifikovaných sejde v pralesním finále.
K bodu B) si myslím, že fiktivní závodník zcela popírá smysl rankingu. K fiktivnímu závodníkovi by v tomto případě scházel fiktivní výsledek. Smysl rankingu dává to, že do konkrétního závodu přináší konkrétní závodník své konkrétní body, kterými je v rankingu oceněna jeho konkrétní výkonnost a podle jeho konkrétního výsledku (a dalších buďto až pěti a až tří závodníků) se pak počítají dosažené body.
Problém "slabých oblastí" - ale zejména jejich dobrých závodníků, je potom to, že nemá alespoň pět "silných závodníků". Těm potom nezbývá, než své body konfrontovat s ostatními například na těch vícedenkách.
Jako lepší cestu k případné korekci pro slabou oblast bych viděl spíš možnost, nějakým způsobem připustit výpočet rankingové hodnoty závodu pro menší počet než pět nositelů nejvyššího rankingového čísla, z konkrétních zúčastněných závodníků.
Na závěr se musím přiznat, že jako veterán jsem rankingovým nihilistou, ale domnívám se, že u věcí, jako je ranking, který (matematici prominou) se dá počítat nekonečně mnoha způsoby, je nejcennější, když se všichni dokážou domluvi na právě jednom způsobu, který platí tak dlouho, až se přirozeně odstraní největší singularity a jeho vypovídací schopnost osciluje s co nejmenšími odchylkami kolem objektivní skutečnosti, což každá nově zavedená změna zákonitě na určitý čas nějakým směrem vychýlí.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)