Re: Re: Anketa?


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Rysák , posláno: 18.12.2009 15:56:03, z adresy: 89.176.17.89

Trvám na tom, že otázka v anketě je zavádějící, protože se z ní dá dedukovat, že řečené hodinky povoleny nejsou. Tak to však není, záleží právě na interpretaci pojmů aktivní/pasivní. Obecně ale vzhledem k formulaci předmětného článku Pravidel touto úpravou vycházíme vstříc alespoň části uživatelů GPS přístrojů a není to tak, že bychom najednou něco začali zakazovat. Bez doplnění té nové odrážky by totiž byly zakázané VŠECHNY tyto technické pomůcky.

Rysák

>Otazka je polozena spravne. BEN s nicim nesouhlas nevyjadruje, jen se lidi pta, co si oni mysli...
>
>IOF zkostnatela je. O tom neni sporu a v minulosti jsme se o tom v rade narizeni a pravidel presvedcili. Ale koneckoncu se to ocekava. Mezinarodni federace neni k tomu, aby menila trendy kazdych par mesicu ci let, ale urcovala dlouhodobe smerovani.
>
>Jen k problematice hodinek: Svedska federace OB je vyslovne povolila. V praxi je totiz nemozne (aniz by nekdo zacal vyrabet Tebou zminene kapsicky nebo podobne nesmysly) zajistit, aby clovek na hodinkach nevidel udaj jako napr. ubehla vzdalenost. A je treba uznat, ze v OB urcuji trendy predevsim severane...
>
>Dnes jiz totiz nelze rozdelovat svet na aktivni a pasivni GPS navigace, jak se to snazi nase uprava pravidel. Aktivni byla kdysi zarizeni, ktera umoznovala navigovat, pasivni ta, ktera pouze zaznamenavala track. Dnesni gps hodinky jsou hybridem, ktery dela zaznam, ale pouziti pro aktivni navigaci je minimalni... Kde je tedy hranice?
>
>Je treba, aby si cesky "zakonodarce" taky uvedomil, ze era gps v hodinkach a sportesterech neni na svem vrcholu, ale naopak pred boomem. Brzy se objevi nova generace chipu SIRF IV (viz. napr. cesky clanek) a ta bude mit tak malou spotrebu, ze uz se chip nevyplati vypinat a bude tudiz bezet porad. Mobily, hodinky a jakekoliv dalsi zarizeni tedy budou touto technikou cim dal tim vic prospikovany.
>
>Prinos zpetne analyzy pro sport jako orientacni beh je vyrazne vyssi, nez nebezpeci toho, ze si nekdo pri azimutu v cistem lese misto krokovani odmeri vzdalenost na hodinkach (to je jedine vyuziti, ktere me napada...). Na www.bestik.cz/mapy je ukazka, jak muze vypadat osobni mapovy archiv v budoucnu a napr. server omaps.worldofo.com eviduje ke dnesku cca 15 tis. map a cca 1/3 z toho je vystupem z gps hodinek (resp. sw QuickRoute a mapoveho archivu DOMA, na vyvoji jehoz nove verze se podilim).
>
>
>
>>Současná anketní otázka "Měly by být v OB povoleny hodinky s GPS záznamem?" se mi zdá špatně až tendenčně položená, chce-li tím BEN vyjádřit nesouhlas s novou odrážkou Pravidel OB 18.3.
>>Proti hodinkám se ZÁZNAMEM nikdo nic nemá, akorát tento záznam nesmí být během závodu jakkoliv využíván (ovládání přístroje, použití aktuálních GPS informací, a to jak pozice, tak výšky). Samozřejmě zde tímto nastává otázka jak toto zajistit u těch typů GPS přístrojů (nejde jen o hodinky, dnes už je různých GPS "ukazovačů a zaznamenávačů" mraky, od hodinek, přes mobily a navigace až po klasické GPS přístroje), které toto ovládání a zobrazování aktuálních GPS údajů umožňují a přesto si je závodník chce s sebou do lesa vzít (a ani nemá v úmyslu přístroj používat).
>>Třeba zavedeme nějaké pořadatelem zapečetěné kapsičky pro tyto osobní přístroje závodníků? (podobné jako na nošení Trac-trac přístrojů při sledování závodníků při vrcholných světových závodech?).
>>Osobně proti vyhodnocování GPS údajů po závodě samozřejmě nic nemám (a ani nikdo z těch kteří příslušné doplnění Pravidel připravili a posvětili), ale je třeba zakázat možné zneužití (získáním neoprávněné výhody) při samotném závodě. Podobnou definici koneckonců přijala i zkostnatělá IOF (i když tato instituce má zvláště u zdejších diskutujíchích pravděpodobně hodně nízký kredit).
>>Rysák
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)