Re: Konec DT (NOB)


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Jiří Jansa , posláno: 27.11.2009 10:54:08, z adresy: 212.42.236.140

nechápu, proč házíš do jednoho pytle odpůrce dlouhých tratí s odpůrci nočních závodů.

Jde o 2 na sobě zcela nezávislé entinty, kdy ta druhá dle mě existuje jen proto, že zatím nemá na čelovku.

osobně si myslím, že se klasika (a DT) vůbec nehodí jako denní disciplína, jelikož je to pak jen o běhu a byl bych tak pro její přesun do noci, kdy více vynikne její náplň - volba postupu a udržení směru bez ultratěžké dohlédávky.

Proto tebou navržené schéma závodů A,B žebříčku So - Kl, NOB Ne - Kt považuju za nepříliš zábavné a přivítal bych
SO - KT, NOB (zkrácená) Ne - KT (mluvíme zde o kategorii H21, kde je rozdíl mezi klasikou a middlem největší)


Dále se dle mě dopouštíš chyby, že paušalizuješ běžce, co nechtějí běhat dlouhé tratě, jako ty, co na to nemají (plačky, jak by napsal Veličenstvo). To je samozřejmě omyl, já například denní dlouhé tratě nechci běhat z jednoduchého důvodů, že mě nebaví jejich náplň - měřítko 1:15000, denní dlouhé postupy.
Pokud se podíváš na délku zatížení u sprintových dvojic, tak zjistíš, že při 4ech 20ti minutových úsecích je každý běžec zatížen stejnou dobu jako na klasice, akorát je to o dost intenzivnější (a s pauzou).

jinak zrušení statusu MČR u dlouhé trati jen vítám, disciplína je to úplně stejná jako klasika, akorát je o 50 minut delší. Nevím tedy, proč rozdávat za 2 z hlediska OB techniky úplně stejné disciplíny 2 sady medailí. Na olympiádě se taky neběží závod na 30km a maraton.



>Ještě se zmíním o dvou disciplínách, jimž hrozí blízký nebo pozdější zánik (DT a NOB). Je pochopitelné, že jejich zrušení nejvíc propagují ti, kteří se jich z nejrůznějších důvodů neúčastní a asi vůbec nikdy neúčastnili. Hlavní důvody zrušení: Malá účast, nezájem oddílů na pořádání, náklady... Přitom existuje pár řešení, jak obojo zachovat při stejné návštěvnosti, tzn. i ekonomické rentabilitě, jako má třeba B žebříček Čechy.
>DT - Co brání tomu, aby závod na dlouhé trati byl jedním ze sobotních závodů žebříčku A nebo B? (v neděli by byla krátká). Tedy kromě toho, že ti méně trénovaní budou brečet nad tím, jak je to dlouhé? Pokud to totiž nebude součástí žebříčku (nějakého), tak to nemá šanci na přežití. Už slyším těch proti, proč to nejde.
>NOB má snad kromě posledního mistrovství v M.L., kdy pořadatelé využili svých následných závodů Jarního trojúhelníku (plus blízké repre soustředění dorostu a juniorů) ten nejblbější termín ze všech možných. Zkuste dát na volnou středu třeba do Nové Paky nebo na Vysočinu jednokolové (jak to ještě před pár lety bylo) Mistrovství ČR na klasické trati a uvidíte, kolik z těch 1300 obvyklých závodníků tam přijede. Návrh - proč nedat MČR v NOB mezi dva žebříčkové závody? Odpadnou tím určitě mapové náklady, běželo by se na mapě sobotního žebříčku. Už zase slyším, těch proti. Těm, co NOB chtějí, by třetí závod o víkendu určitě nevadil. Nebo: Dát M ČR v NOB na nějaké dlouho dopředu avizované prázdninové vícedenní. Opět odpadají mapové náklady a solidní účast je zajištěna. Pravda, nočák se občas o prázdninách běhá, ale pouze jako vložená disciplína pro pár desítek nadšenců, ne jako M ČR. Pár řešení by se jistě (kdyby se chtělo) ještě našlo. Ono když se chce, tak třeba vznikne dvoukolový sprint dvojic. To bude opravdu bomba. Dá se dále rozvíjet na trojice, štafety, družstva, atd. Závěrem: Ještě štěstí, že ČAR (resp. HROB a rogaining) nepatří pod ČSOB. Dovedu si živě představit, co by z těchto disciplín díky propagátorům nejrůznějších krátkých a sprintů a nemilovníkům nočních a dlouhých zbylo.
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)