Re: Re: Konec M-ČR na DT ?


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Bestik , posláno: 23.11.2009 12:05:49, z adresy: 89.103.68.93

Porad mi to pripada, ze se postupnymi kroky tenhle konec podporoval. A vubec me to neprekvapuje. Chapu, ze problem s poradateli je neco, co se spatne ovlivnuje (vzhledem k financim), ale motivaci zavodniku behat to jiste nezmenilo. Uz jsem to psal na jare:
1. SK nema zajem o zvyseni poctu zavodniku zarazenim do prislusnych soutezi (MCR DT neni soucasti ZA, rankingovy koeficient 1.03) = degradace nekde k urovni ZB
2. Na MCR DT je miziva ucast reprezentantu. Zkuste namatkou srovnat, kolik reprezentantu beha DT nebo podobne zavody v SWE, NOR, FIN, SUI a jinych zemich - s tim souvisi asi i termin a koncepce reprezentace. Priklady tahnou a kdyz vetsina reprezentantu oznaci DT jako pro sezonu nevhodny zavod, tak se z toho casem stane dogma...
3. MCR DT nema s CAR ani CAES nic spolecneho. Nebehame ve dvojicich ani u orientaku neslanujeme... MCR DT neni pro "longlaufisty", ale pro normalni orientaky, kteri maji klasiku jako zaklad orientaku. Proto dokazou DT "prezit" a obehnout. Zas tak dlouha DT neni... Treba v muzich neni od cca 110 minut, za ktere ceske spicky zvladaji MS na klasice, ke 150 minutam daleko.

Takovych debat by se ale mohlo vest stovky a k nicemu asi nevedou. Nove generace orientacnich bezcu budou trenovat systemem jj (30 minut parkrat tydne), protoze tech cca 5 klasik za rok nejak na hrane prezijou a hlavnimi disciplinami budou middly, sprinty a na oblastacich zkracene trate.

Porad mam nejak mylne zafixovano, ze kralovskou a zaroven standardni disciplinou orientaku je klasika a ze vyhrat klasiku je x-krat hodnotnejsi, nez jine discipliny...


PS. Jinak potvrzuji upadajici zajem o dlouhou trat obecne. Poradal jsem letos mistrovstvi MSK kraje na DT a v puvodnim terminu, nez napadl snih a museli jsme to prelozit na pozdejsi termin (kryjici se s jinymi zavody), bylo prihlaseno do kazde kategorie DT do 10 zavodniku...

>O vtip se jistojistě nejedná. Příčin pro takovéto rozhodnutí bylo hned několik:
>1/ každoročně je problém vůbec sehnat nějakého pořadatele na tento závod (již mnoho let za sebou), navíc je to jediný závod na DT za celý rok (pokud vím, tak oblasti nic takového nedělají).
>2/ když už se sežene pořadatel, brečí že takovýto závod je prodělečný díky velkým nárokům na velikost potřebné mapy a nízkou účast závodníků. Zvednout startovné na 400,-/osobu asi není řešení. Zvýšit dotaci na závod není (také už mnoho let) v možnostech Svazu.
>3/ snažíme se (rozuměj SK) tímto krokem o snížení počtu Mistrovských závodů (titulů se podle našeho názoru uděluje každoročně až moc a ne všechny mají stejnou váhu) a alespoň částečnou harmonizaci Mistrovských disciplín s těmi, které se běhají na MS. S tím souvisí i problém toho MČR NOB, které se ale, jak to tak vypadá, udrží bez větších problémů, zvláště když IOF nyní uvažuje o zařazení NOBu do série Světového poháru. Krátkou zmínku by zde zasluhovalo i MČR družstev, které na MS také není, ale v našich podmínkách je natolik prestižní, že jeho zrušení určitě nehrozí.
>4/ V posledních mnoha letech se mimo ČSOB věnují pořádání závodů typu DT "sesterské" Svazy ČAR a ČAES, jejichž členská základna se z valné části překrývá s orienťáky, takže tito "longlaufisté" zcela určitě naleznou své závody tam. Lpění na tom, aby se v ČSOB pořádala z jakýchsi pietních důvodů jedna DT ročně je myslím zbytečné.
>
>Jak to s DT funguje v ostatních vyspělých O-zemích opravdu nevím, avšak smutným faktem je to, že u nás o tento závod (alespoň tedy za pořadatelství ČSOB) zájem není. Místo argumentace zde odkážu zde na můj starší příspěvek na BENu http://www.bestik.cz/ben/detail.php?id=9257, kde to rozebírám.
>
>Na závěr ještě krátká odpověď Bestíkovi (jeho narážka v minulém vláknu) - o MČR v supersprintu na 5 minut ani MČR v halovém OB se zatím v SK neuvažuje :-) (viz. bod 3/ výše)
>
>zdraví Rysák
>1/14 soutěžní komise
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)