Re: Re: Re: Konec M-ČR na DT ?


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Petr Hrouda , posláno: 23.11.2009 2:13:27, z adresy: 83.240.4.204

>Rušit něco je sice podstatně jednodušší než něco nového vytvořit, ale já od soutěžní komise očekávám podstatně konstruktivnější přístup než předvedla o víkendu. Jsou i jiné možnosti řešení problému MČR na DT:
>
>1. Pořádat dlouhou trať častěji než jednou za rok. Dlouhá trať by se mohla běžet při ŽA nebo ŽB na klasické trati nebo i při nějakém oblastním závodě. Takto by se za rok mohlo odběhnout 4-6 závodů a celé by se to mohlo sdružit do nějakého Českého poháru na dlouhé trati.
>
Mám za to, že v některých oblastech se DT pořádá, takže by šlo jen o to udělat z toho seriál podobně jako se to povedlo s nočním. Na celostátní úrovni se samozřejmě kromě MČR běhá DT v Hradci, ale tam je bohužel její obsazení degradováno přilepenými štafetami (takže ultralong v sobotu jde jen pár borců, kteří na to fakt mají, plus lidé, kterým na štaflích až tolik nezáleží). Ale jinak bych byl opatrný, dost lidem ta jedna dlouhá na jaře stačí, tak aby případným seriálem nedošlo k rozmělnění a nechtěně i ke snížení účasti přímo na MČR.

>2. Pokusit se zvýšit počet účastníků MČR. Najít vhodnější termín než je polovina dubna (třeba konec května, nebo začátek září nebo začátek října). Odstranit omezení počtu startujících a pokusit se získat ke startu na MČR na DT atlety, kteří OB běhají pouze příležitostně.
>
Termín je dobrý (pokud ještě neleží sníh :o), nemůžeš nacpat DT do plně rozjeté sezóny nároďáků nebo období kdy lidé ladí na jiné MČR - takže konec května nebo začátek září jsou mimo hru, v té době by DT běželi fakt jen ultralongoví nnadšenci. Začátek října je zas v podstatě po sezóně - je to otázka, ale osobně bych valné účasti nevěřil ani tady. Takže lepší termín než duben, kdy mají lidi natočené objemy, pár závodů už odběhli, ale ještě neběží "hlavní sezóna", pro DT nevidím. V tomhle bych problém nehledal.

>3. Zvýšit startovné na takovou úroveň, aby se pořádání MČR na DT vyplatilo. 400,-- Kč je dle Rysáka moc, ale většina maratonů je ještě dražší. Startovné na MČR na DT by klidně mohlo být 500,-- Kč, pokud to zajistí rentabilitu pro pořadatele.
>
Kdyby si to lidi měli platit sami, tak se na to většina lidí vykašle. Faktem je, že start na mistrovství ČR většinou lidem platí oddíl, takže věřím že by se dost lidí přihlásilo i za vyšší cenu, když to nepůjde přímo z jejich kapsy. Otázkou samozřejmě zůstává, jak by se k takovému startovnému postavily oddíly (zda by pak třeba lidem neřekly "DT vám neplatíme")...

Zvýšit rentabilitu pro pořadatele cestou zvýšení příjmů na úkor peněženek účastníků je vstup na tenký led. Odhadněte hranici, kam startovné posunout, aby to ještě lidi skousli... Spíš bych hledal cestu jak na straně pořadatele ušetřit náklady a zamířil bych do asi největší položky, kterou je výroba mapy. Možná je to kacířský názor, ale v případě DT bych nelpěl na nepsaném pravidle "pro MČR nová mapa" a nebránil bych se "recyklaci" prostoru použitého třeba nedávno pro nároďáky. Myslím že DT je dost dlouhý závod na to, aby výhoda jakési znalosti terénu z nedávno absolvovaného závodu byla minimální (samozřejmě by tam pořadatel nesměl mezitím otočit nějaké oblastní či místní závody). Pokud bude veřejně známo, že je možno se o pořádání DT ucházet i s touto variantou (a není to hanba), nebude zájem na straně pořadatelů přece jen větší? Samozřejmě, kdyby se pak ve VŘ sešel nový vs. použitý terén, mělo by to být zohledněno, ale ať je aspoň někdo, že? (Druhou možností by samozřejmě bylo zmapovat pár kiláků a DT tam namotat v x smyčkách, ale to je mi mnohem milejší normální trať v již použitém prostoru.)



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)