Stanovy – urovnávání sporů


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Honza Kramoliš , posláno: 9.7.2009 18:59:54, z adresy: 212.47.23.108

Takže třetí a poslední téma: orienťák je sice pořád poměrně levný sport, ale pořádání závodů přece jen stojí nemalé peníze a nemalé peníze se jím dají i vydělat. A občas se stane, že vypukne spor kolem peněz, případně kolem poškozování naší pověsti bezohledným jednáním.

Disciplinární řád se snaží tyto věci řešit pomocí vnitřních předpisů a postihovat jako disciplinární přestupky. Toto pojetí je krajně nevhodné, protože předpisy nemohou postihovat všechno a nedají se pružně měnit, protože disciplinární sankce (hlavně pokuty) jsou špatně vymahatelné a především protože disciplinární rada nemá kvalifikaci ani zázemí k tomu, aby mohla řešit spory, které mají často obchodní povahu. Disciplinárka má posuzovat nesportovní jednání – nic víc, nic míň.

Většina problémů se přitom dá ošetřit smlouvami o pořádání akce. Výhoda je v tom, že každá další smlouva se může upravovat podle zkušeností s fungováním těch předcházejících (když se v nich na něco "zapomnělo") a že smluvní sankce jsou vymahatelné lépe.

Smlouvy by ovšem měly uzavírat právní subjekty (proto ta starost o to, aby všichni členové měli právní subjektivitu) a měl by je tedy s pořadatelem uzavírat svaz. Oblasti sice reálně hospodaří se "svými" penězi, ale právní subjektivitu nemají. Takže svaz by měl mít možnost zmocnit organizační složky, aby jeho jménem sjednávaly smlouvy o pořádání akcí, přičemž je třeba vnitřním předpisem stanovit podmínky takového zmocnění a odpovědnost (i hmotnou) organizační složky za plnění smlouvy. V případě sporu mezi organizační složkou a pořadatelským subjektem by rozhodovalo předsednictvo svazu. Samozřejmě je žádoucí, abychom si tímto způsobem vyřešili pokud možno všechny spory "doma", ale pokud by pořádající subjekt verdikt předsednictva nepřijal, může se spor řešit podle obchodního zákoníku (což vyplývá implicite a do stanov to není třeba psát).

Výhoda smluv je v tom, že při jejich přípravě i při rozhodování sporů může předsednictvo využít legislativní radu, sekretariát a jeho prostřednictvím i právní servis ČSTV.

Ani ve smlouvách by neměla být povinnost dodržovat obecně závazné právní předpisy, protože jejich dodržování nemůže předsednictvo posuzovat, nicméně je možno do nich omalovat (bez uvedení odkazu) přímo ustanovení předpisů "z oblasti ochrany životního prostředí nebo užívání lesů" a také "povinností stanovené smlouvami či dohodami uzavřenými mezi ČSOB a orgány veřejné správy nebo vlastníky lesů", které jsou pro danou akci relevantní.




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)