Re: A co takhle ISSOM-iof


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Jihocech (RH) , posláno: 27.5.2009 15:07:56, z adresy: 147.228.209.157

Ahoj Sosno, rad zareaguji. Baraky a canopy jsou z meho pohledu koser, snad se mi nestalo, ze bych chtel probehnout budovou a zarazil se az na miste. Problemem jsou podle me sede zdi (viz mapa z vikendu treba u Mraze), nejsou temer videt, nekde by to pritom ovlivnilo i volbu postupu. Tam si myslim, ze je na miste pouzit neurbanovou znacku, tak, jak ji zname z isomu.
Necitelnost pesinek na Jarove klic resi: v nonurbanu je mozno pouzit silnejsi okraje (nevyuzito) a tmavsi vypln.
Problem je ten, ze mapari teprve postupem casu zjistuji, ze mapa na sprint nekonci nakreslenim, ale ze bude nutne jit do terenu v zavodnicke rychlosti, zachycovat nejasnosti a mapu pak OPTIMALIZOVAT.
Viz priklad z Trebove, umely objekt na krizovatce ulic je fajn, ale dava pochybovat o pruchodnosti krizovatky. To je lepsi tam ten patnik, ci co to bylo, nekreslit.
Ale jinak samozrejme mapare chvalim, obe mapy byly nad pomery kvalitni;)

R.H.

>Když už se konečně podařilo odbourat poněkud nešťastnou českou verzi klíče ISSOM se šedivými pěšinkami a máme jen jediný klíč pro sprinty, nezbývá než se zamyslet i nad nečitelností tohoto mezinárodního klíče.
>
>Vidím tu první rozpor. Zatímco v klíči ISOM jsou pro měřítko 10 a podrobnější měřítka předepsané 150% velikosti symbolů, v ISSOMu se občas používá těch "pidi" patnáctkových i v měřítku 1:4000 např. značka 507.0 pěšina. A některé značky jsou dokonce zmenšené např. 414 (výrazná vegetační hranice). Nepřekonatelné zdi a ploty jsou sice schválně tlusté, ale paradoxně budovy jsou ohraničené jen tenkou černou, přitom jsou stejně neprůchodné jako zeď. Zvlášť nečitelné jsou pak případné průchody (cannopy). A pak mám ještě problém s nečitelností značky 506.1 cestičky ve žlutém (nově v Praze mapa Židovské pece).
>
>Domníval jsem se, že sprint je disciplína s dobře čitelnou mapou, kde se závodník nezdržuje čtením mapy. Ale vše je asi jinak, nechám se od profíků poučit. Protože pro veterány neexistuje vyjímka jako v klíči ISOM a jsou nuceni číst i ony malé patnáctkové symboly, domnívám se, že sprint jako disciplína pro ně není vůbec určena a lépe si zazávodí na klasice na své desítce, kterou učtou i za rychlého běhu, zatímco na sprintu jim mapa umožní často jít jen krokem nebo běžet na tušáka do středu kolečka (na žižkově tak běželi i neveteráni).
>
>Asi by bylo vhodné kdyby se k tomu vyjádřila závodnická veřejnost, protože není vhodné aby šla iniciativa jen od mapové rady a dospělo se třeba zase k nějakým šedivým pěšinkám bez zpětné vazby (a to neznamená, že nás IOF vůbec vyslyší). Takže proto dávám podnět sem (i když ne každý to tu čte a zdaleka ne každý je sem ochoten psát).
>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)