Re: Re: Re: Re: Re: 1 druh závislosti


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Vincent , posláno: 12.4.2009 14:43:23, z adresy: 217.160.207.226

To MmM: napsal jsi to zajímavě, ale příště bych to raději prezentoval sám

Co jsi ale určitě nezmínil je soutěžení v soutěžním nihilismu. Tedy fakt, že soutěžní nihilismus neznamená přechod mezi bezambiciózní objekty, ale že pouze dochází ke změně obsahu soutěží. V modelu nastíněném v mém předešlém příspěvku jsem rozdělil 2 veličiny - mít něco rád a mít rád svoji roli.

A na této 2rozměrné rovině se dá rozvinout úvaha nad tím, že soutěžní nihilismus není ve své podstatě soutěžním nihilismem, jde totiž stále o soutěžení, tentokrát v soutěžním nihilismu. Radikální soutěžní nihilisté totiž soutěží v tom, kdo bude více úspěšný v hraní své role.

A to je prazáklad celého sporu JJ vs. SoutNihi, že on neustále reaguje na příspěvky, které ve skutečnosti byly soutěžními příspěvky, ale soutěžními ve zcela jiných soutěžích - v soutěžích o to, kdo lépe zahraje svoji společenskou roli - roli soutěžního nihilisty.


>Vincente, svělý námět a myslím, že plně vím, kam míříš. Vezmu to tedy za tebe, snad mi to bude umožněno.
>
>"mít něco rád" vychází ze metafyzické podstaty člověka, kdy člověk nad některými věcmi nepřemýšlí, bere je jako fakt. A proto člověk, který má rád orientační běh jako sport, nepřemýšlí nad tím, zda mají na mistrovstvích startovat ti nejlepší, zda má být brán maximální důraz na spravedlnost, zda mají disciplíny odpovídat definicím, vychází to totiž ze samotné podstaty jeho bytí.
>
>Naopak soutěžní nihilista inklinuje k tomu druhému přístupu - má rád svoji pozici v rámci OB hnutí (mluvíme zde např. o rádobyodbojářské pozici) a z tohoto prizmatu se poté dívá na jakékoli dění. Jeho nezajímá vlastní závod, ale jen a pouze jeho úloha v něm. Jeho nezajímá samotný orientační běh jako porovnávání výkonů, ale pouze jeho vlastní úloha.
>
>Ale abych nezmiňoval pouze ty, s kterými jsem měl možnost diskutovat, ze sociologického hlediska můžeme náznaky soutěžní nihilismus sledovat i u OB institucí, u kterých bychom to vůbec nečekali:
>
>1) ČASOPIS ORIENTAČNÍ BĚH se svým projektem "více příběhů" - to je samozřejmě jasný příklad, kdy rozhoduje "mít rád roli" vs. mít rád OB. Místo nekonečného popisu závodu (který je na každém sportu to nejdůležitější) se popisuje "to okolo", tedy ony vlastní role.
>
>
>2) loňské rozhodnutí DISCIPLINÁRNÍ KOMISE s beermentaly - zakázání činnosti pro závodníky je rovněž výrazem soutěžního nihilismu, jelikož byl zapovězen vstup části startovního pole na závod, u kterého je v ČR nanejvýš důležité, zda zde běží ti nejlepší - MČR.
>(ale zde je tak trochu sociologickým paradoxem, že situace "mít rád vlastní roli" u účastníků nočního přepadení je zde řešena další situací "mít rád vlastní roli" u disciplinární komise, správným řešením pak byl pravděpodobně verdikt zákaz startu vyjma MČR)
>
>
>3) REZIGNACE na vlastní sportovní úsilí - opět příkladem toho, kdy máme rádi svoji roli (v tomto případě máme rádi to, že se v klidu proběhneme) na úkor toho, že máme rádi orientační běh se svým nekonečným porovnáváním výsledků
>
>tak snad je to již jasné
>
>
>
>>A jak mi definuješ "mít něco rád", chytráku?
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)