Re: Re: 10% zkreslení je pravda - skandál v rankingu podpořený výpočtem!!!!!!


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: JJ v zastoupení , posláno: 30.12.2008 16:50:26, z adresy: 89.24.6.16

mladý všeuměl děkuje za přání a zcela nefilozoficky vzkazuje:
"pokud vezmu ranking s 10 závody a ranking s 6 zavody a startovni rost se mi bude lisit v prumeru o 10% (coz bylo letos), pak si holt nejsem jistý, zda tam mají startovat ti či oni. Čili mi nezbývá nic jiného než závod, kde se běžci na rozhraní utkají o to, kdo tam má startovat a kdo nikoli. To, že to zároveň vyřeší problém závodníků (pokud budou mít na závod přístup), kteří mají málo závodů, ale dokáží se nominovat místo obou závodníků (toho s 6 a toho s 10) je již jen takovou třešinkou na dortu, kterou nějaký doplňkový nominační závod přinese.

Zde nejde o žádnou hypotézu, ale o fakt - mám 2 žebříčky (s 10 a s 6 závody) z nichž nevím, který je lepší a tak ještě použiju závod jako ten nejlepší indikátor (nominace na MČR ve sprintu bude příští sezónu přesně v tomto duchu, na můj vkus ale stále příliš uzavřené, přivítal bych startovní rošt i pro běžce z H21A, alespoň pro vítěze)"

S přáním hezkého nového roku,
JJ"

>Mlady matematiku, preju pekny svatky a filozoficky odpovidam za Sosnu. Vysledky statistickych mereni lze objektivne interpretovat, coz se ovsem vzdy vaze s hladinou vyznamnosti, tj. pr..sti omylu, ktera je nenulova. Navic interpretace vetsiny testu je asi takova: ...pripustime-li nas 5%ni omyl, pak tvrdim, ze neco neni pravda.. (nebo nelze prokazat, ze by to byla pravda).
>Coz jsou strasne slaby tvrzeni, ktery nikoho nenadchnou a nepobourej, proto se pro palcovy titulky pouzivaj takovy ty zavery, ktere nam tu odhalujes...
>Ale nemuzu poucovat, mam o tri semestry statistiky min nez ty. Zaroven se omlouvam vsem, kteri jsou v oblasti statistiky povolanejsi. A tady jeden obrazek pro zpestreni diskuse jako nastin toho, jake ruzne skutecnosti maji stejnou statistickou interpretaci.
>http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Correlation_examples.png
>
>>Mladý matematik říká, že je to dost. V ideálním případě by přeci měli být stejné, nemýlím-li se ?
>>
>>Čili při užití 70. místa pro MČR sprint mi vychází, že 10% závodníků startuje neprávem místo někoho jiného (a že tito poškození neměli ani možnost se s těmi 10% o místo na MČR utkat).
>>
>>Pokud udělám průměr pro 100.-300. místo v rankingu, získávám průměrný posun 20, což je opět 10%.
>>
>>Ani jsem nečekal, že mi to tak hezky vyjde.
>>
>>
>>(a Tobě Sosno, když se tak zajímáš o interpretaci statických dat, nabízím zamyšlení, zda jakýkoli závěr ze statistických dat ve společenských vědách je pouze ideologií (jak si myslel Schumpeter), či zda i ve společenském oboru existuje objektivita)
>>
>>
>>
>>
>>>No a co tím chtěl matematik překvapivého říc?
>>>Zase jen 1+1=3
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)