Návrh na modernizaci rankingu - ranking dupačů a fikačů


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Kuba z VjČ , posláno: 23.10.2008 19:02:27, z adresy: 85.160.40.14

Mám další nápad, jak odstranit nespravedlnosti v současném Rankingu.

Taky jste běželi ŽA na Šajtavě? Jestli jste běželi na začátku, tak jste jistě litovali, že nemáte mačetu a když na konci, tak jste zas nadávali, že jste do tréninku nezařadili broušení oválu. Jak ale tuhle nespravedlnost, kterou nám přináší příliš vysoká tráva napravit? Mám několik nápadů:
1) závodníci, kteří budou startovat později, by měli mít trať o něco delší
2) závodníci by měli jít na jiné kontroly - takové farstování, aby se pěšiny mezi kontrolami neprošlapali
3) závodníci na začátku - tzv. dupači by měli mít yšší koeficient v rankingu. Pro začátek bych začal s koeficientem 1,04.
4) Dupači ze slabších oblastí by měli koeficient 1,06.
5) Aby se ještě více odstranila nespravedlnost, z každé slabší oblasti by směl být vylosován max. jeden dupač.
6) Jestliže dupač překročí hranici 90% času vítěze (před vynásobení dupacím koeficientem 1,04) a má splněný limit na dráze (3 km za 10 minut), postupuje automaticky na Mistrovství republiky ve sprintu a nesmí v něm být nalosován jako dupač.
7) Dupači ze slabších oblastí mohou postoupit také tehdy, když dosáhnou alespoň 94% času vítěze (tady bych to udělal po násobení, aby si silné oblasti nestěžovaly) a zúčastnili se aspoň 4 závodů Czech American Cupu (americké štafety).
8) Další možností by bylo udělat ve trávě stopy jako na lobech nebo v mtbo - závodníci by mohli běhat jen po stopách a kdyby si to chtěli někde fiknout, tak by se dle vzoru mtbo museli zout a nést boty přesně 20 cm nad zemí.
9) Jak vyplývá z předchozího bodu, existují závodníci, kteří si to chtějí fiknout a výměnou za to musí nést boty nad zemí. Kromě dupačů (polsky dupacż) bychom tedy mohli zavést ještě kategorii fikačů (německy Ficker).
10) Protože ne zcela všichni mají stejné podmínky, podkategorie by se mohly rozdělit dle zvolené strategie závodníka. Třeba H21A by se dělila na H21AD (dupači), H21AF (fikači) a H21AC (klasici).
11) Alespoň měsíc před závodem by byl pořadatel povinen (za nějaký malý poplatek, max. 60 Kč) oznámit závodníkovi nebo jeho trenérovi, jak velké procento trati se vyplatí fiknout mimo stopu). Záleželo by na strategii trenéra, zda svého závodníka nasadí do závodu s tím, aby tam šel dupat, nebo fikat. První varianta bude asi vhodnější pro silové typy závodníků, ta druhá spíše pro technicky zdatnější borce.
12) Kdyby se přihlásilo málo dupačů, další se nasadí z rankingu. Někdo to přece vydupat musí. Počet fikačů bych nereguloval, těch asi bude vždycky dost.
13) Postupový klíč na MČR bych udělal: z každého závodu ČP max. 7 dupačů, 7 fikačů a 7 klasiků. U dupačů to platí jen v případě, že mají splněnou podmínku z bodu 6 nebo 7.
14) Mezi postupujícími musí být jak zástupci slabších oblastí, tak i zástupci ostatních menšinových skupin. Na MČR v každé kategorii musí být zastoupeny osoby ze sociokulturně znevýhodněného prostředí.
15) Ze skupiny dupačů a fikačů bych udělal ještě speciální ranking. Nadbytečné sloupce si Radim odmaže, nebo to přepočítá jednoduchým skriptem.
16) Rozdělením jednoho rankingu na tři by získali všichni příležitost měnit taktiku během roku. Jestliže nepostupuji na MČR jako klasik (hranici bych posunul tak do 50. místa, větší roli by nyní hrály kvalifikace při závodech Českého poháru), mám ještě příležitost třeba v podkategorii fikačů.
17) Aby si závodníci uchovali určitou všestrannost, zavedl bych ještě pravidlo, že závodníci postupující na klasiku z neklasické kategorie musí na MČR startovat vždy v opačné podkategorii. Kdo postoupil jako dupač, musí být na MČR fikačem a naopak.

Uvedená opatření by vedla k odstranění vad současného rankingu.

MČR na DT pořádá příští rok SK Chrast, mohli bychom tam otestovat jednu novinku. Diváckou atraktivitu OB by mohlo zvýšit, kdyby se závod konal s hromadným startem a při každém průchodu shromaždištěm by se závodníci přezouvali jako při lyžařském skiatlonu. Na dupání vysoké trávy a fikání naboso totiž potřebujete úplně jiné boty.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)