Re: Re: Farstování na M ČR štafet a klubů


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Kála , posláno: 1.10.2008 19:52:44, z adresy: 89.176.51.17

Díky všem za velmi přínosnou diskuzi!
Za pořadatele příštího MČR družstev k tomu můžu říct následující: Jako HR budu prosazovat to, aby nejkratší mužský úsek byl nefarstovaný (je to zajímavý taktický prvek - pokud se to ví předem) a pytel na závěrečném úseku bude postaven tak, aby se nestalo to, co teď.


>Michale, díky za konstruktivní příspěvek a názor.
>
>A jelikož se mi zvláště líbila závěrečná věta -"co do budoucna vylepšit", tak bych k tomu chtěl také něco napsat a pomoci příštím pořadatelům těchto prestižních závodů. Jako hlavní rozhodčí obou závodů k tomu mám co říci asi nejvíce.
>
>Ad farstovani závěrečného úseku : tuto otázku jsem v letošním roce řešil dvakrát. Nejdříve při mistrovství světa a teď při M ČR. V podstatě se rozhoduješ mezi dvěma variantami : vůbec nefarstovat a nechat vše jen na běžeckých (sprinterských) schopnostech a nebo farstovat. Pak se ale musí počítat s tím, že terén zřídkakdy umožňuje alespoň relativně "spravedlivé" vyvážení úseků (už i kvůli tomu, že kontroly od sebe musí být minimálně 30 metrů, v případě stejného popisu 60 metrů). Přiznám se, že při této volbě mě velice ovlivnil ten fakt, že při MS Jamie Stevenson vyfasoval před veřejnou tu absolutně nejhorší farstu a přesto tento fakt nijak pořadí na divácké kontrole neovlivnil. Proto jsem se rozhodl návrh stavitelů M ČR akceptovat tak jak byl (a tak nějak doufal, že farstování neovlivní závod - podobně jako neovlivnilo při MS). Bohužel případ tebe a Adama ukázal, že pokud se sejde ta nejlepší a nejhorší varianta, tak s tím ten "smolař" nemůže udělat nic, ani kdyby běhal jako Kenedisa Bekele. Jak správně píšeš - určitě nejde nic nařizovat (nefarstovat poslední kilometr ?, nebo dva ?, nebo jeden a půl ?, ...), snad jen opravdu velice pečlivě (přepečlivě) vyvažovat tu závěrečnou (farstovanou)část. A to je asi i ma rada budoucím pořadatelům (SJC, ....).
>Ad nefarstovaný úsek v závodě družstev :
>Kritiku beru jako oprávněnou a beru ji na sebe. Myslel jsem si, že prvek společného úseku bude zpestřením, ale bohužel tomu bylo právě naopak. Měl jsem nějak zafixované, že při Jukolach či TioMilach to tak bývá. Navic, tím jak píšeš pokud to někteří zjistili z piktogramů (to jsem si teda vubec neuvědomil, že to bude někdo studovat) a někteří ne, byl do toho vložen nežádoucí prvek náhody, což už by vůbec nemělo být. Asi to mělo být uvedeno v pokynech ¨- a oddíly by s tímto faktem mohly počítat při nasazovaní svých běžců. Nicméně, na rozdíl o tebe, se domnívám, že tento prvek (nefarstovaný úsek) by neměl být z tohoto závodu vyloučen (a rozhodně ne Pravidly, max. Prováděcími pokyny) v některém případě (jiném terénu) může být i přínosem. Takže závěrem opět můj názor (rada) - nefarstovaný úsek může být, ale tento fakt zveřejnit.
>
>Tolik asi vše. Za sebe můžů slíbit, že během týdne/14 dnů se pokusím sepsat všechny poznatky, ktëré mám z organizace těchto závodů v živé paměti a zveřejnit je na webové stránce závodů, tak aby se z nich budoucí pořadatelé mohli poučit a uspořádat ještě lepší šampionáty.




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)