Disciplinárná rada může těžko posuzovat porušení autorského zákona


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Sosna , posláno: 25.10.2007 22:22:47, z adresy: 80.95.99.36

Já vidím rozhodnutí Disciplinární rady jako scestné. Předně jmenovaný mapař Roman Horký není vůbec uveden jako autor mapy Uhlířská věž (!), ač na ostatních mapách 5 denních BOR uvedený je, takže zásadní argument pro rozhodnutí je zpochybněn. Co kdo dostal z mapařů opravdu proplaceno za reprint map (všech) pro 5D asi nemá cenu hodnotit. Jak sama DR přiznává rozhodovalo se jen na základě emailové korespondence BOR a DKP a nebyla zřejmě vůbec předložena mapa a nebylo ani korespondováno s mapaři.

Proč má ale DR vůbec rozhodovat o porušování autorských práv? Pokud by se měla vyjádřit odborněji třeba mapová rada (rovněž proč má), tak ani ta nemůže vydat nějaký závěr v této věci.

Kouknu-li se na to osobně, pak je zřejmé, že byl použit podklad (ocd) prostoru DKP. Jsem sice schopen mapu 1:1 docela přesně a levně (já klidně za 5% oněch 20000) překreslit, ale pokud by znovu mapoval dokonce jiný mapař, tak nemůže dojít k natolik totožné kresbě - viz Olles a článek 16 mapařů, 16 map.

Co vím, tak autorské právo v oblasti map ještě vymáháno v ČR nebylo. A soudit se jen o 10000 Kč je mimo. Navíc v oblasti map je výklad složitý. Stačí opravdu revize podložená nějakou fakturou a nakonec pár věcí (paseky, pěšinky, vrstevnicové kudrlinky) zrevidováno bylo.

Sdílení prostorů oddíly ČSOB je upraveno pouze gentlmanskými dohodami. Nedohodnou-li se, pak se holt může stát, že si zazávodíme třeba i ve stejný den na 2 závodech na stejné, pardon rozdílné mapě. I když to tady neplatilo, protože pražské oddíly na Kokořínsko v létě nesmí. Svaz embarguje jen prostory pro celostátní závody - tedy zakázuje vstup do lesa účastníkům od nějakého termínu. Nic víc.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)