Re: metodika - Vyhlášení vítězů na závodech ČSOS


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: kra-jan , posláno: 25.2.2014 9:56:06, z adresy: 89.233.150.8

Takže odkaz je tady: http://www.orientacnisporty.cz/upload/inf/vyhlaseni-vitezu.pdf

Nojo, bez takových věcí by byla nuda - :)

Tedy zaujala mě už preambule - jak může "zlepšit kvalitu hlavních závodů" něco, co se odehrává až po závodě? Takže vlastně nejde o kvalitu závodů, leč o jejich obraz v očích veřejnosti. I když v dnešní době obraz nahrazuje skutečnost (podrobněji viz Jean Baudrillard: Simulacres et simulation, což je hodně stará klasika...), takže je vlastně všechno v pořádku. Jen pro staromilce určitě ne.

Jinak je to jako obvykle se svazovými výplody - dobrá myšlenka, realizace rozporuplná, a hlavně míchání jablek s hruškami. Jedna věc jsou povinnosti pořadatele, které jsou vynutitelné a jejichž splnění je v jeho moci - ty mají být napsány v soutěžním řádu nebo (lépe) ve smlouvě o pořádání mezi sekcí a pořádajícím klubem, takže v metodice toto nemá co dělat.

Druhá (a úplně jiná) věc jsou požadavky (zbožná přání) ohledně chování vítězů a přítomnosti publika. To se dá zajistit jen těžko; jak je psáno, pořadatel může závodníky kontrolovat a doporučovat jim, ale co může dělat, když třeba někdo z vyhlašovaných chybí? Takže tady by se spíš mělo apelovat na závodníky. Ale pochybuji, že se běžně baví studiem metodických listů.

"Závažné porušení důstojného vyhlašování vítězů může být řešeno disciplinární skupinou."
To je pravda, a pokud jde opravdu o závažné porušení, je to i správné. Jenže to přímo vyplývá z disciplinárního řádu, takže tady to nemá co dělat. To je právě problém "lidové tvořivosti" ve svazu, že se všechno možné "pro jistotu" opakuje ve všech dokumentech.

"Pořadatelé musí mít také na zřeteli, že ze zákona je na sportovních akcích zákaz prodeje nebo podávání alkoholických nápojů..."
Vážení přátelé, mějme na zřeteli, že dodržovat zákony musí každý a furt. Takže sem to nepatří. Pokud si to chceme "pojistit", je třeba to napsat zase do smlouvy o pořádání. Ale ani tam se nelze odvolávat na zákon, protože porušení zákona může konstatovat jenom soud. Dá se tam napsat "pořádající subjekt zajistí, aby nebyly prodávány ani podávány..." a stanoví se pokuta za porušení smluvní podmínky (tedy nikoli zákona - ku*va!).

S pozdravem - správný směr a šetřte s dokumenty
kra-jan



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)