Re: Zachování fair play při znalosti terénu.


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Petr Junek , posláno: 12.9.2013 23:42:20, z adresy: 78.45.136.180

Myslím, že to není s tou výhodou tak horké. Osobně jsem běžel sprintový závod v Jilemnici, kam jsem chodil 8 let do školy a znám ji podle mě "jako své boty", ale že by mi to nějak pomohlo?

Začátek byl v areálu nemocnice, kde jsem byl před závodem asi tak 2x a postupy byly založené na tom, zda oběhnout budovu zleva nebo zprava. Výhoda žádná.

Pak se běželo v historickém centru, kde mě znalost terénu spíš znevýhodňovala, protože jsem neběhal postupy podle mapy - tj. nejkratší, ale táhlo mě to na postupy, které jsem znal. Navíc dost kontrol bylo zašitých na místech, která návštěvník města bez mapy nevnímá, takže jsem se divil, kde ta kontrola je schovaná...

Část závodu pak byla v parku, kde se běhalo rovně na výrazné stromy nebo křoví. Jasně park jsem znal, ale že bych podle kouknutí se do mapy věděl k jakému stromu mám běžet, tak to vůbec.

Takže suma sumárum. Kdybych si před závodem v neznámém městě udělal kvalitní sprintovou přípravu - vlastní sprintová mapa z dostupných podkladů - ortofoto, vrstevnice, katastrální mapa, streetview atd. a stavěl si zajímavé postupy, tak získám výhodu mnohem větší než z osmiletého neorienťáckého každodenním pobytu ve městě...

Proto byly teď na MS ty ploty - po špičkové předzávodní přípravě nemůže být běžný sprintový terén pro kvalitního OB závodníka překvapivý.

>Jen pro zamysleni nekterych zavodniku popripadne jejich treneru ci vedoucich oddilu.
>Myslite, ze je spravne, aby zavodnici co se denne pohybuji v jiz temer rok embargovanem prostoru bezeli závod ve sprintu? (ted myslim, zejmena elitni kategorie A a E)
>
>Myslim, ze tato veta v pravidlech je celkem jasná :-)
>
>Závodů se nemůže zúčastnit závodník, který je s terénem seznámen tak dobře, že by měl podstatnou výhodu proti ostatním závodníkům.
>
>Jasny priklad spravneho zachovani je pripad Denisy Kosove, ktera ve meste bydli (bydlela) a do zavodu tedy nenastoupila. Z hlavy ted vim minimalne o 5 lidech, kteri se tak nezachovali.
>Pro toto chovani nemam moc pochopeni, ja osobne, jako stavitel trati bych byl pro jednoznacnou diskvalifikaci. V pripade Rychnovskeho sprintu jsme se po dohode s hlavnim rozhodcim a reditelem zavodu dohodli na mirumilovnem reseni a nechali to na samotnych zavodnicich s tim, ze pripade protestu proti zachovani fair play bude protest dle pravidel prijmut.
>
>Je to spravne? Pokud se to tak bude delat dal, budou nam brzy na stupnich vitezu stat "domaci zavodnici".



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)