Re: Kterým azimutem teď?


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Bestik , posláno: 6.4.2012 19:00:37, z adresy: 81.216.183.138

Ja na tvorbu kalendare nemam ambice. Muj minikalendar je pouze zobrazeni vysledku v ramci seznamu zavodu tak, aby slo videt, ktery zavod ma vysledky a ktery nema (tak trochu bic z me strany na poradatele... zavodnici a bafunari lehce zjisti, ze zavod neni v db a muzou tlacit na poradatele). Zobrazeni datumu prihlasek bylo na zadost jednoho z orientaku a pripada mi to jako prijemne mit vazbu prihlasky - vysledky na jednom miste.

Co se tyka koncepce, tam mas pravdu. Pamatuju si, jak pred tusim 5 lety daval dohromady nejakou "akcni skupinu" Sosna. Horke to bylo par tydnu a pak to chciplo. To same jsem slysel tusim pred 2 lety od Bedi. Se stejnym vysledkem.

Uz jsem o tom po mailu kratce debatoval s Rysakem. Zakladni problem je v tom, ze svaz zrejme (muj nazor, treba je realita jinde) nema nebo nechce mit penize na IT system. Proto je jednodussi tvarit se, ze problem neexistuje a nechat jednotlive systemy na osobach, jejichz "projekty" se uchytily, ziskaly casem podporu uzivatelu a byly pozdeji "posveceny" do svazovych dokumentu. Takhle jsou naklady nulove, protoze to autori delaji dobrovolne a samotny provoz sponzoruji ze svych vlastnich penez.

Diky tomu tady mame separatni kalendar (pozor, i Vladuv je "neoficialni", protoze treba sekce MTBO do nej nepublikuje sve zavody), prihlasky, vysledky, ranking, zebricky, software na poradani a urcite by nekdo doplnil jeste dalsi. A to nemluvim o vlastni ceste sekce MTBO...

Nastartovat system typu Eventor by v prvni rade znamenalo ho zaplatit. Bud ho koupit (jako to udelali Norove, kteri jedou na svedskem Eventoru) nebo neco podobneho naprogramovat. A kdyz si vezmu, kolik casu stalo naprogramovani jen vysledku a vynasobim to x castmi systemu, tak by to rozhodne nebylo lacine. To, ze to udelaji nejaci dobrovolnici nebo studenti je bud hodne optimisticke, nebo rovnou utopicke. Takovy system ma rozsah v radu mnoho set ne-li tisicu clovekohodin... Musi ho nekdo spravovat, udrzovat, aktualizovat, sypat do nej data, dela technickou podporu atd.

Ve finale je to ale jedno, protoze pokecame na BENu, postezujeme si a vse zustane pri staremu.

Takhle se akorat vsichni autori tlaci navzajem k nejakemu API, abychom si mohli vymenovat data, ktera mohla byt na jednom miste. Jen pro zajimavost pro lidi z oboru jak komunikuje Eventor http://eventor.orientering.se/Documents/Guide_Eventor_-_Hamta_data_via_API.pdf V ramci CSOS to muze pusobit trochu jako sci-fi. :-)

>Je mi jasné, že tímhle komentářem nikoho nepotěším, a zejména pak ne Tebe, Bestíku. Leč nemůžu si pomoct. Ujišťuju, že kdybych uměl interaktivní systémy, dávno bych to udělal sám - :)
>
>Malá rekapitulace: když nepočítám svůj výtvor na kra-jan.cz, má český orienťák už tři kalendáře závodů. Přitom ten oficiální od Vládi Hory, ten, co je v přihlašovacím systému ("Výběr závodu, informace o závodech") ani tenhle Tvůj není na svazovém webu. Podotýkám, že použití přihlašovacího i výsledkového systému je závazné.
>
>Pokud se všechny ty systémy budou rozvíjet nezávisle, je celkem jasné, že při jejich spojení v jeden se bude většina věcí prostě muset dělat ZNOVU.
>
>Byl jsi to právě Ty, Bestíku, kdo tady kdysi upozornil na švédský Eventor. Ten má velice jednoduché ovládání a přitom zajišťuje všechny základní funkce. Proč něco takového ku*va není možné u nás? Vzhledem ke specifikům závodní registrace asi není možné převzít systém jako takový, ale máme alespoň jasné zadání, jak má vypadat. Není potřeba nic vymýšlet.
>
>Je to fakt neskutečné, že se jinak velmi inteligentní lidi nedokážou domluvit.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)