Re: inovace v českém OB narazili na překážku v lidské přirozenosti


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: ZLH7001 , posláno: 31.8.2011 9:16:04, z adresy: 91.187.59.25

No, v článku bylo několik zajímavých informací. A třeba i toto "Věčná nejistota nás nutí hledat nová řešení, ale nejistota je zároveň překážkou, která nám brání vrhat se do náruče zbrusu nových myšlenek a konceptů." a toto "... tady jsme ale možná objevili něco jako silnou mentální brzdu, která nás nutí být opatrnými vůči novým, neznámým věcem a která nám i jiným zvířatům jistě mnohokrát v minulosti zachránila kůži."
Jako laik bych k tomu řekl, že v týmech zpravidla naštěstí existují jak vizionáři, kteří "to tlačí kupředu", tak i konzervativci, kteří danou věc brání před nesmyslnými úlety.
Nevím, jestli by bylo dobré, kdyby se např. ve fotbalu konalo MS někdy ve čtyřletém intervalu, někdy pro změnu dvakrát za rok, někdy by se hrálo i rukama, někdy zase jenom levým stehnem a to všechno pro to, aby se prostě řádně vyzkoušely všechny nápady.
Když už jsem u toho fotbalu, tak si srovnej fotbal před 50 lety a nyní a srovnej si OB před 50 lety a nyní.


>Dlouho jsem přemýšlel, čím to je, že jakákoli (nejen má) inovace v českém orientačním běhu končí přinejlepším posměchem, přinejhorším hrozbou fyzického napadení, a zdá se, že světová věda nalezla jádro pudla (či dítě trenéra).
>
>Vědci z Cornell univerzity přišli na to, že nové nápady mají lidé někde v podvědomí spojené se slovy jako zvratky, jed či utrpení (do konceptu tak překvapivě zapadá i běh po hovínkách, čili se na tebe Sosno za jeho používání nezlobím, nejsi s těmito asociacemi na nové věci sám) a těžko s tím něco naděláme.
>
>Kompletní článek je zde:
>http://www.osel.cz/index.php?clanek=5855
>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)