Re: Re: Re: Re: Re: Kokořínsko v ofenzívě


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Petr Henych , posláno: 24.6.2011 20:13:17, z adresy: 85.160.120.45

Petře,
opravdu jsem od svého přesunu do JIL nikdy ohledně pořádání závodů nevyjednával. Předtím ve FSP a OKP jsme pořádali na Kokořínsku skoro každý rok a šlo to.
Smyslem příspěvku bylo upozornit na to, že pro území CHKO (na rozdíl od národních parků) se v zákonu 114/1992 o ochraně přírody a krajiny žádný globální zákaz pořádání sportovních soutěží (s výjimkou motorismu) nevyskytuje.
Pokud např. Kokořínsko zakáže svoji vyhláškou OB od dubna do září, tak je to z jejich strany zjevně snaha omezit OB co nejvíc a vznikla zřejmě jako reakce na něco. Nemyslím si, že při dobré vůli na obou stranách a snaze pořádat závody v CHKO "udržitelným" způsobem by nešlo na tomhle stavu něco změnit.

>Heňo,
>
>známe se celkem dlouho, takže vím, že tvůj názor patří do kategorie názorů "pořadatelů teoretiků", protože si troufnu tvrdit, že si s moc majiteli, ochranáři a zástupci státní správy nejednal.
>
>CHKO je jen další klacek do ruky, jak zajistit pro úředníka "klid na práci a prdění do židle v kanceláři". A můžu ti říct, že těch klacků v rukou odpovědných už je na jednání o povolování závodů tolik, že v okamžiku, kdy narazíš na úředníka, který hájí mimo svých úřednických povinností i zájmy jiné (svoje), tak si s jakýmkoliv jednáním skončil.
>
>Takže konkrétně v Podkrkonoší jsem byl schopen snáz dostat orientační běh do 3. zóny KRNAPu, než do některých prostorů ve správě Lesů ČR, LS Dvůr Králové. Protože všechna povolení od LS začínají klauzulí: Bod 1. K závodu musí vydat souhlas místní myslivecké sdružení => nemáš souhlas myslivců = končíš s pořádáním OB (když se mi to stalo poprvé, tak jsem si přes stížnosti u krajského ředitelství vymohl, alespoň omezený prostor, ale od té doby do téhle konfrontace nejdu).
>
>Když ti CHKO dá do povolení nějakou podmínku (běhat se může jen v období říjen - březen), tak ano běhat můžeš, ale pro velké závody je ten termín trochu naprd. A když se ti rozšíření Kokořínska provede v praxi a podmínka na termín zůstane, tak třeba letošní Pražské velikonoce nebo ještědské OM na klasice v Sosnové prostě nebude - nebo bude muset být v lednu :))
>
>Petr
>
>PS: Ještě mě napadá jedna skvělá podmínka, kterou psaly do všech povolení závodů Lesy ČR pro závody kolem Jilemnice: Všechy tratě budou vedeny pouze po lesních cestách.
>
>Nebo kategorický nesouhlas odbornice ze státní správy lesa: "Vždyť vy nám tam budete plašit zvířátka!" - přes to taky téměř nejel vlak...
>
>
>>CHKO přece nemusí nutně znamenat konec OB. Viz M-ČR na Rejvízu (CHKO Jeseníky), BORácké České poháry a 5-denní (často bývají v CHKO Lužické Hory) a další.
>>Za fakt, že na Kokořínsku to je v současné době s povolováním OB špatné, si můžeme do značné míry i sami - stav se evidentně zhoršil po známém incidentu z Velikonoc 2004.
>>Jde o vstřícnost a schopnosti jednat. Netrvat na stovkách parkujících aut (dá se řešit hromadnou dopravou) ani ozvučeném shromaždišti (možná i dost závodníků by ocenilo ticho :), při stavbě tratí zachovat únikové zóny pro zvěř, dohodnout limit na počet startujících atd.
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)