Re: Re: Re: Re: Re: knock-out sprint v Goteborgu - názor z USA


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jiří jansa , posláno: 24.6.2011 14:45:30, z adresy: 78.128.168.58

před psaním komentáře doporučuji zkouknout :-)

finále: http://svtplay.se/v/2461481/orientering/finalen_i_herrarnas_knockoutsprint

do 7čky vedl závod Lysell a díky jeho tempu v průběhu odpadl Tranchard a asi i Merz (který na 11ku pak zkusil jako jediný jinou volbu, asi aby dohnal horší běh). A kdyby Lysell nezkazil volbu na 3ku, tak by byl v úniku déle.

na kontroly 1,4 běžel Lysell jinudy než Hubmann (v ženách mezi první a druhou se k tomu ještě přidala volba na sběrku a i myslím druhá kontrola po diváckém úseku), plus ještě Merz běžel svoji variantu.

věšení a pasivita se dá vyřešit několika způsoby, třeba 1-2 výměnami map, kde ti, kdo jsou na výměně druhý až šestý, dostanou o pár metrů delší další kontrolu apod.

pro mě osobně po nočních nejlepší TV OB zábava na sledování, denní klasiku bych TV stanicím ani nenabízel :-)


>Koukam ze to je v prvni rade rozbor televizniho pokryti zavodu, o vlastnim orientaku to az tolik neni. Spis mi prijde zajimavy komentar dole, kde se (i kdyz jsem zaznam neskoukl) dozvim jak pozdejsi vitez v jednotlivych kolech moc nemapoval a i ve finale sel pred zaverem na Hubmanna... Jak komentujici podotyka, odsoudit ho za to nemuzeme, jen presne vyuzil toho co mu format zavodu nabidl (to je jak Losman na Tiomile pred par lety). Fakt nechapu, jak muze tomuto nekdo jeste rikat orientak. :o( /Jako trenink na soustredeni klidne, ale na vrcholne urovni je to proste totalni degradace tohto sportu./
>
>P.S. Kdyz Tejkal v casopise OB na jare 2005 napsal, ze spousta laiku si plete OB s ROB a mysli ze orientak je sport s antenkama, bylo vcelku jednoduche oznacit "vinika" :o) tohoto pomyleni. Ale ted pokud si spousta laiku udela obrazek ze takhle vypada orientak, muze za to orinentacka generalita a nikdo jiny. :o(
>
>>a ještě tady máme názor z USA:
>>
>>http://okansas.blogspot.com/2011/06/watching-swedish-tv-orienteering.html
>>
>>>Tak to máme opačně. Pro mě je daleko zajímavější to běžet (kdybych na to měl) než se na to dívat. Jako jeden z tréninků v rámci soustředění to beru všemi deseti.
>>>Koukl jsem se na ta videa a ze všeho co mělo být v tomto závodě atraktivní, se mi nejvíc líbila Annika Billstam.
>>>Jasně, že nikdo neví, kdo má ten den nejlepší formu a vyhraje, ale celkově mi to přišlo divácky strašně předvídatelné a tudíž nudné. Volby zleva či zprava kolem překážky bych rozdělil na první a druhou polovinu závodu. V první polovině závodu to nic neřeší. Ve druhé polovině běžci, kteří to mají pod kontrolou, běží stejnou stopou, ti kteří mají problémy uviset, zkusí jinou variantu a ta jim většinou nevyjde. Mužské finále už jsem zrychloval a nakonec nedokoukal.
>>>Vůbec mi přijde, že to televizní přesvědčení "diváci jsou tak blbí, že nepochopí intervalový start" je poněkud zcestné.
>>>Když Koukal vyhrál 50 km na MS (není to tak dávno), tak jsem byl u televize přišpendlený 3 hodiny. Dneska, když se jede padesátka tak dělám nebo sleduju cokoliv jiného a jenom se občas kouknu a zhodnotím: "5.km, je jich 60, naši jsou všichni", "15.km, je jich 45, naši jsou 3" atd. A možná se pak podívám na posledních 10 minut. A lyžařské sprinty mi pořád nepřijdou jako to nejatraktivnější.
>>>OB v tomto smyslu vidím hodně podobně. Sice nemůže být kamerami pokryta celá trať, ale s mezičasy a GPS-kou se z intervalového závodu vyrobí náramná podívaná. Teda aspoň pro mě.
>>>
>>>>Také jsem se na ten přenos (tedy jen finále) díval. Já (i další dva lidi, kteří se na tento přenos se mnou koukali) by ten závod v tomto formátu běžet nechtěli (jako závod s intervalovým startem ano).
>>>>
>>>>Jestli chce IOF prezentovat orientační běh tímto formátem (knock-out sprint), tak si myslím, že veřejnost vůbec nepochopí krásu orientačního běhu.
>>>>
>>>
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)