Výsledky jako osobní údaj


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Sosna , posláno: 19.1.2011 13:20:59, z adresy: 193.86.30.69

Narazilo se tu na osobní údaje. Co se smí, co ne. On to vlastně nikdo říci vyčerpávajícím způsobem ani neumí. Náš právní řád je nekonsistentní a výklady právníků v ČR jsou často účelově nejednoznačné.

Výsledky závodů jsou podle zákona č. 101/2000 Sb. osobním údajem. Zřejmě nejsou citlivým osobním údajem. Jenže osobním údajem je řada údajů na internetu. Kdo je zpracovává, kdo je zneužívá, to je asi široká problematika.

Když někdy před tím rokem 2000 se zákon projednával, vypukla mezi sportovními svazy panika. Prý že každý účastník závodů bude muset explicitně písemně před závodem dát souhlas se zpracováním "osobních údajů" tedy svého výsledku. Byla by legrace, kdyby se po závodě vyhlásilo pouze 3. a 4. místo s tím, že vítěz a druhý si nepřeje zveřejnit svůj výsledek. Jsi třetí a neptej se, kdo tě porazil.-)

Dnes se má zato, že účastí na závodech dáváme implicitně souhlas se zpracováním svého výsledku a zveřejněním. Pozor v minulém století to znamenalo omezené zveřejnění většinou v papírové formě, tedy jednoduše nezpracovatelné dalšími zpracovateli.

A nakonec. Vycházejme z toho, že součástí výsledků je kromě jména, oddílu, pořadí a času (mezičasů) v OB v ČR většinou také registrační číslo. A s tím souhlasil závodník.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)