Re: Re: Re: Re: Re: lesní sprint na semináři v Želivě a romantismus v OB


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Lešťa , posláno: 3.1.2011 9:56:27, z adresy: 80.188.37.130

Dík za reakci. Já jsem se tak nějak záměrně nepouštěl do rozboru sprintových map, nebo obecně map velkých měřítek, protože JJ ač používá termín "lesní sprint", myslí tím ultrakrátkou trať (charakterem orientace).
Samozřejmě na pětku ve městě umístím víc detailů, ale to je proto, že těch detailů tam prostě tolik je. Ale je otázka, co v českém lese stojí za to, aby se lesní mapa mapovala do 1:5000 (když pominu Valečov a jiné skalní prostory, jako vyjímku potvrzující pravidlo). Vzpomenu-li si zase na loňské pětidení, tak třeba použití měřítka 1:3000 při E5 (mapa Hrubý styl) bylo podle mě naprosto zbytečné, i když šlo o skály, protože vše potřebné by se pěkně vešlo do desítky. Mapař pak zanášel do mapy i srázky o velikostech 20-30cm, sem tam byl na nich dokonce i lampion. To je ale přece špatně! Bráno do extrému, budu-li mapovat každý keřík borůvek, každé kapradí jako podrost, leckaký štěrk jako kámen a kořen na zemi jako vývrat nebo padlý strom, tak ta mapa bude vypadat jako velmi komplikovaný terén, přitom v realitě to bude jen jednoduchý bílý les.
Ke generalizaci jen lehce off topic: příští rok mám od zadavatele pokyn nemapovat výrazné stromy a vývraty (bude to klasika). Co na to závodník? Bude mu to vadit?
A ještě k PS... Proti lesnímu sprintu nic nemám, ale ne v pojetí schovat kontroly do jam v jámovišti nebo za kámen v kamenném poli, přikrýt větví a čekat, kdo z mapy nebo česáním okolí vytuší, kde asi tak je. Sprint = rychlost, jasné, technicky jednoduché kontroly, volba postupu. Ultrakrátká = rychlost taková, abych to stihnul umapovat, technicky náročné kontroly, volba nerozhoduje. Ani na jednom z Tebou zmíněných závodů jsem nebyl, ani jsem bohužel neviděl mapy (až na Benátky, což pro mě byla v 21A klasika, ale jak píše T.Dlbaja v metodickém dopise, sprint je v něčem podobný krátké klasice), takže tady Ti neodpovím.

Jinak ta ultrakrátká trať mě taky docela baví, hlavně pro tu nutnou pomalost běhu, protože mi tam ostatní neutíkají a mapovými chybami ostatních se dostávám do čela (teda spíš ze dna) výsledkové listiny, viz 2009 na podzim VLI na Cvičáku. Jen tomu prosím neříkejme sprint!


>Sorry, tomuto musím oponovat:
>
>>- Například větší měřítka se (bavíme-li se teda o lese) nepoužívají proto, aby do mapy bylo možné zanést víc detailů, ale aby se zvýšila čitelnost mapy v komplikovaných oblastech.
>
>Tohle by byla odpověď na otázku "proč se normální lesní závody (typicky middle) běhají na desítce místo patnáctky?". Mapy pro sprint jsou trochu o něčem jiném a hlavně, každé měřítko by mělo obsahovat takové množství informací, aby ta mapa byla "tak akorát". Což je sice v konkrétním případě subjektivní, ale pětka prostě není (nebo by neměla být) jen zvětšená desítka (jak by z tvrzení výše mohlo vyplynout).


>
>>- Nebo si pleteš mapu (generalizovaný obraz terénu) s GISem (kde je zanesen každý nesmysl). Čím je mapa podrobnější s více detaily, tím více to běžce zpomaluje, mate, běžec musí provádět generalizaci sám, což je velice nebezpečné. Proto se do mapy dává jen tolik objektů, aby je závodník zvládal za běhu vnímat. Tudíž i bod (1) je mimo mísu.
>
>No mně přijde víc nebezpečné, když tu generalizaci provede mapař za mě a já pak musím hádat, co měl asi mapař na mysli, který objekt v mapě je a který ne. Někdo generalizovat umí a u jiného mapaře je to loterie, tak ať je radši v mapě objektů dost (zkrátka ty co v terénu jsou) a ať si je přeberu sám. Zvlášť při dostatečně velkém měřítku.
>>
>>Jo a ještě mě napadá... nemyslíš si náhodou, že když je mapa 15, tak je to klasika, když 10 tak krátká a cokoli většího je sprint? Protože jestli jo, tak pak asi chápu, proč svoji ultrakrátkou trať nazýváš kvůli velkému měřítku sprintem, se kterým, jak jsme si řekli už na začátku, to nemá moc společného.
>
>No mám pocit, že tohle si myslí nebo aspoň ještě docela nedávno myslely i svazové regule. Jsou to dva roky, co se na Benu propíralo že na Valečově bylo pět etap evidentní middle (charakterem tratí i dosaženými časy), ale formálně bylo v rozpisu uvedeno "sprint" jen proto že se běželo na 1:5000.
>
>P.S. Taky mám na jazyku repliku "nemyslíš si náhodou, že když je závod v lese, tak je to middle, a ve městě je to sprint?" Jestliže závod v lese na 1:5000 je u tebe ultrakrátká trať jen kvůli lesnímu terénu a tomu, že třeba nejde celý závod tryskem, označil bys tak třeba i MČR v rožnovském skanzenu, kde i vítězka D21 (jak uvedly dobové materiály) šla kus trati krokem? Nebo jak bys nazval závod PWT v Mateře (Itálie, tuším že poslední závod PWT 2002), středověké město plné detailů a navíc zatraceně velké převýšení, kde se rozhodně neběhalo rychle (nebo se to aspoň nevyplatilo :o). Na druhou stranu co jsou pak třeba Benátky? Klasika ve městě nebo hodinový sprint?




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)