Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Petice proti hromadnému startu na MČR NOB


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: David Kabáth , posláno: 28.11.2010 13:58:48, z adresy: 89.102.22.34

Čau Aljošo,
schválili jste nám vlastně jen polovinu našeho návrhu, protože naší ideou taky bylo, že se pokusíme noční závod v OB představit tak, aby byl sledovatelný ze shromažďiště. Aby se pořád něco dělo a aby prostě na shromaždišti byl stále dostatek informací o tom, co se děje v lese. Je to poměrně nadlidský úkol, ale pokusíme se vše nachystat tak, aby se to líbilo. Průběhy shromaždištěm bychom se právě pokusili osvětlit takovým způsobem, aby to nebylo jen koukání do tmy. Všechno jsme koneckonců popsali v poměrně obsáhlém manuálu k žádosti o výjimku.

K tvé připomínce ohledně odloženého startu. Zase bych se odvolal na manuál, který jsme dodali soutěžní komisi - kdybychom předběžně počítali se startem ostatních kategorií v 22:00, tak by při zachování startovního intervalu tří minut poslední závodník nejpočetnější kategorie H18 vystartoval v 23:39 (dle letošního MČR v NOB), což není až tak markantní posun (přibližně o hodinu).
To že by dorostenky a dorostenci stáli 80 minut v cíli by neměl být problém, protože na ostatních závodech standardně čekají na svůj start i déle než 80 minut. Jestli jde o počasí, tak se bavíme o polovině dubna, ne o nějakém lednovém závodě na Sibiři. Letos v podobném víkendu bylo během noci cca. 6-7 stupňů.

Takhle z celého konceptu závodu zbyla jen polovina a hromadný start asi opravdu nikdo sledovat nebude, ale co můžeme dělat. Mohlo to být lepší.





>Musím zareagovat. Byl jsem pro hromadný start, ale jsem zásadně proti tomu aby ostatní závodníci (tj. zejména DH16, DH18) museli čekat, resp. se dívat na tmu v cíli a dobíhající světla .)
>Jde o to, že dorostenci/ky tam jedou s cílem bojovat o medaile a ne dělat diváky a stát 80 minut v cíli. Jako trenér bych svého svěřence pěkně hnal, kdyby chtěl udělat něco takového. Takže to je ten důvod, proč jsem nesouhlasil s odloženým startem DH16, 18.
>
>>S něčím souhlasím a s něčím ne. Bylo by to ale asi na dlouhé povídání.
>>
>>V Brně taky máme nočáky všech různých konceptů, rozdělovacích metod - intervalových/hromadných startů, ale rozhodně bych výsledky těch tréninků nesrovnával s nějakým výsledkem většího závodu. Na tréninku třeba ti nejlepší chyby taky udělají, ale závod je prostě něco jiného.
>>
>>Rád bych potom už jen něco málo doplnil k tomu doběhu kategorií startujících z hromaďáku - idea byla taková, že odstartují HD21, DH20 a ostatní kategorie budou mít start až po doběhu těchto kategorií - tím pádem by na finiš měla být divácká kulisa dostatečná. A celý závod by se vešel do standardního časového rámce (vyhlášení cca. v 1:00 jako obvykle). Tento návrh, ale bohužel neprošel u soutěžní komise a máme vypustit ostatní kategorie v průběhu kategorií hromaďáku.
>>
>>Jinak jak už jsem psal - jedná se pouze o tento jeden ročník MČR v NOB, který připravíme tak, aby byl regulérní a vyhráli ti nejlépe připravení. Pokud pak budou ohlasy špatné, budou všichni vědět, že tudy cesta nevede.
>>
>>
>>
>>>>Ohledně možných výsledků: Nemyslím si, že pokud přijede česká špička, tak se do popředí výsledkové listiny dostane někdo, kdo by tam při intervalovém startu nebyl.
>>>
>>>V tomto se právě neshodujeme. Já někdy i s těma reprošema nočáky běhám, a přestože běžím 80% rychlostí, mohu s klidem říct, že dělají někdy v lese pěkné blbosti. V intervalovém startu taková chyba v noci je tvrdě trestána. Naproti tomu v hromadném startu se stačí otočit, proč ostatní běží jinam, případně počkat půlminutu, a hned je tu další vláček, který kontrolu dohledá. V noci i ti nejlepší mají často problém utéct výrazně slabším běžcům, takže vláčky se spíše nabalují, než trhají.
>>>
>>>>K úrovni závodu: Přijde mi, že pokud někdo bude chtít uspět, tak bude muset mapovat stejně sám. Jako formou tradiční B finalista na MČR vím, že i kdybych s nějakým reprošem vystartoval, tak s ním určitě nedoběhnu a budu se muset závodem promapovat sám. Ti ostatní, co jsou na tom formou podobně jako já, mi při závodě moc nepomůžou. Protože jdeme stejně pomalu a dělají podobné chyby.
>>>
>>>Tady je rozpor v tom, čemu říkáš, že budeš mapovat sám. V hromadném startu stačí (pokud nejsi mašinka) kontrolovat, kam ostatní jdou, nemusíš moc přesně držet azimut, protože si zkrátíš myšky těch před tebou. Dohledat kontrolu sám skoro není možné - razící lidi v noci poznáš na 100m (světlo se zastaví a svítí do země).
>>>
>>>Mapovat sám, pod tím si představuji, že si musíš sám vymyslet postup, nemůžeš to kontrolovat podle ostatních, každou kontrolu musíš najít sám.
>>>
>>>Nevěřím, že si myslíte, že bude člověk muset mapovat při hromadném startu stejně intenzivně jako při intervalovém, natož, že by udělal stejné chyby. A hlavní problém vidím v tom, že nakonec o vítězi rozhodne finiš, takže vyhrát může fakt ten, který jen správně přehazuje výhybky a pak za to vezme. Tenhle faktor mi k MČR na nočním prostě nesedí. A dále - ten strhující finiš stejně nikdo kromě pořadatelů neuvidí, protože všichni budou v lese.
>>>
>>>Když se podíváte, komu se hromadný start nelíbí, tak jsou to skoro všichni účastníci pražské série F1, kde je hromadný start v noci ozkoušený fakt důkladně, minimálně 50 závody. Proto to pro nás na MČR nebude žádná "novinka", kterou je třeba vyzkoušet. Bude to spíše rutina s předem známými problémy. Už se těším až se budu na MČR po lese honit s Lorencem, Pápnem a Vrabcem a budem na sebe řvát: tolik lidí jsem ještě na efjedničce neviděl, voe co tady plašíš, kde je ta zku..ená kontrola, to bude až dál, atd.
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)