diskuze o DT a disciplínách v časopise OB - doplněk k rozhovoru s Petrem Hraničkou


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jiří jansa , posláno: 18.4.2010 9:02:31, z adresy: 62.240.183.85

časopis OB se ještě vrátil k diskuzi o jednotlivých disciplínách orientačního běhu, a sice i zajímavým rozhovorem s Petrem Hraničkou. V něm Petr říká, že:

"dokud budou všichni běhat všechno, mám pocit, že je to (4 individuální MČR) příliš. Nebo že bychom zavedli "povinnou" specializaci ? Třeba se každý závodník bude smět přihlásit jenom na 2 MČR z těch 4 disciplín ?"

řekl bych, že zde chybí zmínka o tom, že v OB existuje a existovala velká spousta běžců, co běhat všechno nechce, ale jsou (a byli) nuceni s běháním alespoň na nějaké úrovni SKONČIT, jelikož soutěže smíchávají několik disciplín do sebe a oni se nemohou věnovat jen těm svým, resp. že zde nefunfují dobré soutěže na krátkých a středních tratích.

Přidá-li se k tomu propaganda o dlouhých disciplínách (klasika, dlouhá) jako o nějaké POVINNOSTI pro každého orientačního běžce (onen prázdný a několikrát popřený kult drsnosti daný délkou zátěže, nikoli její intenzitou), nedivím se tomu, že OB zažil v posledních letech obrovský exodus závodníků a pokles zájmu běžců o své výsledky.

Sumasumárum, mají zde (v dospělých) vzniknout 2 skupiny závodníků:
1) ti, co závodí ve všem (a těm 5 individuálních MČR asi nevadí)
2) ti, co závodí jen na krátkých tratích, jelikož na ty dlouhé se jim nechce trénovat (je to velký časožrout apod.) či je nebaví, či nemají prostředky na trénink na dlouhé disciplíny apod.

aby se toto povedlo, je třeba upravit soutěže (například nasazování na KT a na KL na národních žebříčcích podle různých žebříčků, nasazování na Ačkový sprint podle sprintového žebříčku)


Možná tak je zrušení MČR DT nakonec škoda, OB by v současné chvíli o dost více pomohlo, kdyby vznikly mnou výše nastíněné soutěže a kdyby okamžitě skončila propaganda o dlouhých tratích jako povinnosti pro každého.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)